AFP: Donald Trump alege un război deschis cu Congresul

NewMoney 09/10/2019 | 14:15 Ştiri
AFP: Donald Trump alege un război deschis cu Congresul

Donald Trump a ales un război deschis cu Congresul, după mai multe zile de amânări, iar Casa Albă a anunţat că refuză să coopereze în ancheta în curs în vederea unei eventuale proceduri de destituire, relatează AFP.

Argumentul central al Executivului american este că investigaţiile efectuate de către aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor în scandalul ucrainean nu sunt nici legitime şi nici imparţiale.

Donald Trump, „trădător”

Reacţia şefei democraţilor în Congres nu s-a lăsat aşteptată, iar Nancy Pelosi a denunţat, într-un comunicat, un refuz care nu este ”decât ultima tentativă” a Casei Albe ”de a-şi ascunde trădarea democraţiei noastre”.

Aceasta este doar o ”simplă altă tentativă de a ascunde faptele cu privire la eforturile neruşinate ale administraţiei Trump de a face presiuni asupra unor puteri străine pentru ca acestea să se amestece în alegerile din 2020”, denunţă ea.

Un avocat al preşedinţiei, Pat Cipollone, i-a trimis cu câteva ore mai înainte o scrisoare lui Pelosi.

”Pe scurt, încercaţi să anulaţi rezultatele alegerilor din 2016 şi să-i privaţi pe americani de preşedintele pe care l-au ales în mod liber”, argumentează el.

Între nemulţumirile Executivului, Cipollone subliniază absenţa unui vot oficial în Congres în vederea declanşării acestui proces.

”În aceste circumstanţe, preşedintele Trump şi administraţia sa nu pot participa la ancheta voastră părtinitoare şi anticonstituţională”, scrie el în această scrisoare de opt pagini.

Democraţii vor să stabilească în ce măsură a exercitat presiuni preşedintele american asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire la telefon, cu scopul de a obţine informaţii compromiţătoare despre rivalul său Joe Biden. Donald Trump consideră că acest apel telefonic a fost ”perfect”.

Împiedicarea Congresului să avanseze în anchetă ar putea să constituie o obstrucţionare a justiţiei, reiterează ei, subliniind că acesta a fost unul dintre cele trei motive de destituire reţinute împotriva fostului preşedinte Richard Nixon în 1974, înainte de demisia acestuia.

Un tribunal fals

Marcându-şi susţinerea faţă de strategia confruntării a lui Donald Trump, Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane în Senat, a apreciat că Reprezentanţii ”nu au urmat aceleaşi proceduri de bază pe care le-au respectat cu toţi ceilalţi preşedinţi”.

Foarte aşteptată, scrisoarea avocatului a fost trimisă Congresului la câteva ore după anunţarea deciziei de a-l împiedica pe ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană (UE) să fie audiat de aleşi.

Venit de la Bruxelles să participe voluntar la audieri, Gordon Sondland a fost informat la miezul nopţii de Departamentul de Stat că nu trebuie să se prezinte.

Trump a justificat acest arbitraj catalogând audierile din Congres drept ”tribunal fals”.

”Pelosi a denunţat ”un abuz de putere”, după ce a făcut, la sfârşitul lui septembrie, anunţul-şoc al deschiderii anchetei în vederea unei puneri sub acuzare solemne (”impeachment”).

”Preşedintele Trump trebuie să înceteze să mai obstrucţioneze Congresul”, a tunat candidatul democrat Joe Biden, a cărui imagine este pătată de scandalul ucrainean.

Interzicându-i ambasadorului Gordon Sondland, un ”actor-cheie” în scandalul ucrainean, audierea, Casa Albă a încercat din nou ”să frâneze şi să obstrucţioneze ancheta”, şi-au exprimat indignarea preşedinţii democraţi ai comisiilor însărcinate cu investigaţiile.

Ei i-au trimis marţi o somaţie, prin care-l cheamă la audieri la 16 octombrie şi să prezinte documente pe care Departamentul de Stat refuză să le livreze.

Un apel telefonic „îngrozitor”

Un om de afaceri care a făcut avere în sectorul hotelier, Sondland a contribuit la finanţarea campaniei şi ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, căruia i-a devenit apropiat.

El a participat anul acesta la un schimb de SMS-uri între diplomaţi, care se află în centrul scandalului ucrainean.

Printr-un misterios avertizor de integritate a ajuns scandalul în Congres. Membru al serviciilor americane de informaţii, el a apreciat că, prin acest apel telefonic, Trump a ”solicitat amestecul” Ucrainei în campania în vederea realegerii sale.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski

Fără să asiste la acest apel telefonic, el s-a bazat pe mărturiile unor persoane prezente, între care un oficial de la Casa Albă ”vizibil şocat”, care a descris discuţia ca ”nebună” şi ”îngrozitoare”, potrivit unor fragmente din primele note ale avertizorului de integritate, publicate de presa americană marţi.

Rudolf Giuliani, invitat în Senat

”Noi ştim că ambasadorul Sondland a fost un actor-cheie în eforturile în vederea obţinerii de la Ucraina a angajamentului său de a ancheta cu privire la o teorie a complotului înşelătoare cu privire la alegerile (prezidenţiale) din 2016 şi cu privire la Joe Biden şi fiul său” Hunter Biden, a declarat Adam Schiff, preşedintele Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Democraţii speră să o audieze vineri pe fosta ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina, Maria Iovanivici, pe care Donald Trump a criticat-o în timpul convorbirii telefonice.

Un semn al contraatacului republican, Lindsey Graham, un mare aliat al preşedintelui în Senat, a anunţat marţi că intenţionează să-l invite pe avocatul personal al lui Donald Trump, excentricul Rudy Giuliani, să depună mărturie cu privire la presupusele dosare de ”corupţie” din Ucraina.

Astfel republicanii intenţionează să dea o platformă solemnă suspiciunilor pe care avocatul le propagă de luni de zile cu privire la Biden.


Sursa: News.ro

FOTO: Mediafax